Advocaat Peter Schouten in veiligheid gebracht na aanslag op Peter R. de Vries

Advocaat Peter Schouten is door de politie in veiligheid gebracht, zo melden verschillende media. Rondom zijn woning in Breda waren dinsdagavond zwaarbewapende politieagenten op de been vanwege de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries in Amsterdam.

Schouten is sinds de zomer van vorig jaar de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het zogenoemde Marengo-proces rondom Ridouan Taghi. Hij nam deze taak op zich nadat de vorige advocaat van Nabil B., Derk Wiersum, in 2019 werd vermoord. Schouten kreeg toen al te horen dat hij op een dodenlijst stond.

De Vries is de vertrouwenspersoon van de kroongetuige. De misdaadverslaggever werd dinsdagavond rond half acht op straat in Amsterdam neergeschoten nadat hij de studio van RTL Boulevard verliet. Naar verluidt zouden meerdere schoten zijn gelost en is De Vries in het hoofd getroffen. De Vries is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en vecht voor zijn leven. 

Inmiddels zijn drie verdachten aangehouden, maar over het motief van de schutter is nog niets bekend. De aanslag staat mogelijk in verband met de rol van De Vries in het proces tegen Taghi. Schouten reageerde kort tegenover de NOS nadat hij hoorde over de aanslag: “Het enige wat ik nu doe, is hopen dat Peter nog leeft. Verder heb ik niets te zeggen.”

NOvA geschokt

Ook de Nederlandse Orde van Advocaten heeft gereageerd op de aanslag op De Vries. In een kort statement op de NOvA-website stelt de Orde geschokt te zijn. Ook reageert algemeen deken Frans Knüppe: “Wij volgen de berichtgeving op de voet. Over de achtergrond is op dit moment niets bekend, maar dat deze aanslag ook binnen de advocatuur enorme impact heeft, zal duidelijk zijn.”

Bron