Clifford Chance won de Legal Innovation Award: ‘Nieuwe cliënten in de rij’

Wie volgt dit jaar Clifford Chance op als winnaar van de Legal Innovation Gouden Zandloper? Clifford Chance-notaris Mark Jan Arends blikt terug op de winst van de award in oktober 2020, dankzij de tool CC Dr@ft. “Het heeft ons niet alleen positieve reacties, maar ook nieuwe cliënten opgeleverd.”

“Een baanbrekende oplossing voor het notariaat,” jubelde de jury vorig jaar over ‘CC Dr@ft – Corporate Structuring’, zoals de tool voluit heet. Dit automatiseringssysteem richtte zich in eerste instantie enkel op de voorbereiding van notariële akten. Hoe het werkt: cliënten genereren zelf eenvoudig de benodigde documenten vanaf hun desktop. Zodra de klant alle vereiste informatie heeft verstrekt, ontvangt de notaris automatisch een bericht. Het notariële team neemt de stukken en notariële akten digitaal van de klant over voor het reguliere controlewerk, waarna de akten snel gepasseerd kunnen worden.

Het resultaat: tot 90% tijdwinst voor notaris én klant, waarbij bovendien deze klant het voortouw neemt. “Normaal gaan conceptakten voor passering nog zes keer heen en weer,” vertelde notaris en partner Mark Jan Arends (rechts op de foto) vorig jaar al. “Voor een grote onderneming die dit soort werk aan de lopende band heeft, kan dit nu veel efficiënter.”

Meer dan positieve reacties

Na het in de wacht slepen van de innovatie-Gouden Zandloper, regende het positieve reacties vanuit de markt, zegt Arends; uit de notariële beroepsgroep (‘terwijl die toch vrij behoudend is’), van cliënten, maar ook van niet-cliënten. “Waaronder een partij voor wie we graag wilden werken. Ze belden ons: ‘Het lijkt erop dat jullie de oplossing hebben gevonden voor iets dat ons al jaren frustratie oplevert’. Het werd de eerste grote corporate na de prijsuitreiking die CC Dr@ft omarmde, en er zijn er meer gevolgd.”

De techniek achter de tool zelf is maakt het mogelijk om de toepassing ervan door te ontwikkelen. “We trekken het al veel breder door meer workstreams te automatiseren,” aldus Arends. Als voorbeeld noemt hij Management Incentive Plans, die onder meer bij private equity-partijen of tech-bedrijven na een overname worden opgesteld om de belangen van de investeerders en het management op één lijn te krijgen, zodat managers bijvoorbeeld meedelen in de winst.

“Zo’n plan opstellen kan op veel manieren; er komen hoe dan ook veel documenten en handtekeningen bij kijken,” schetst Arends. “Als je dit proces automatiseert, wordt het opeens heel efficiënt en handig. Je hebt het immers al gauw over tientallen managers die participeren in zo’n plan. Die vullen hun gegevens in via CC Dr@ft en hoeven niet meer allemaal afzonderlijk naar een notaris. Dat is het mooie aan deze tool: de basis staat en is te koppelen aan welke juridische documentatie dan ook.”

Een jaartje verder heeft Arends nog geen imitaties van CC Dr@ft in de markt gezien. “Dat is wat mij betreft ware innovatie: een nieuwe stap zetten die anderen nog niet hebben durven of kunnen nemen.”

Wilt u een minstens zo vernieuwend product of dienst indienen voor de Legal Innovation Award? Dit kan nog tot en met woensdag 30 juni. Kijk op www.goudenzandlopers.nl voor alle informatie en de nominatieformulieren of lees waar de jury in het bijzonder op zal letten. De uitreiking van de Gouden Zandlopers 2021 vindt plaats op donderdag 4 november in Amsterdam.

Bron