Echtscheidingsadvocaten

Zowel jij als je aankomende ex-partner zijn er bij gebaat dat de echtscheiding zonder problemen wordt afgehandeld. De rol van een scheidingsadvocaat is de echtscheidingsprocedure in goede banen leiden en juridische ondersteuning bieden bij het verdelen van bezittingen en het in goed overleg afspraken maken.

Scheiden

Scheiden zonder advocaat is momenteel in Nederland nog niet mogelijk. De rol van een scheidingsadvocaat is de echtscheidingsprocedure in goede banen leiden en juridische ondersteuning bieden bij het verdelen van bezittingen en het in goed overleg afspraken maken. Het daadwerkelijke echtscheidingsverzoek aan de rechtbank kan dan ook alleen gedaan worden door de echtscheidingsadvocaat, die deze indient bij de betreffende rechtbank. Het echtscheidingsrecht valt onder het personen- en familierecht. Echtscheidingsadvocaten zijn dan ook gespecialiseerd in het afwikkelen van de meest complexe echtscheidingen. Hoe wordt bijvoorbeeld de verdeling van de eigen onderneming geregeld, hoe worden schulden verdeeld en bij wie blijven de kinderen. Als jullie gaan scheiden en er zijn gezamenlijke kinderen, dient een ouderschapsplan opgesteld te worden. Ook hier kan een echtscheidingsadvocaat bij helpen. De voorkeur heeft het om gezamenlijk een echtscheidingsadvocaat in dienst te nemen. De scheidingsadvocaat zal dan bemiddelen over de afhandeling en jullie beider belangen behartigen. Helaas is het in de praktijk niet altijd mogelijk om samen een advocaat in te huren. Het is dan een logische keuze om ieder een eigen echtscheidingsadvocaat te nemen. De echtscheidingsadvocaten voeren dan de onderhandelingen.

Ieder een eigen advocaat of een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat? 

Zowel jij als je aankomende ex-partner zijn er bij gebaat dat de echtscheiding zonder problemen wordt afgehandeld. Dit scheelt niet alleen een hoop juridisch getouwtrek en dus tijd, maar ook kan de scheiding dan goedkoper worden voltooid. In goed overleg de echtscheiding aanvragen en regelen zorgt er daarnaast voor dat jullie samen heldere en eerlijke afspraken kunnen maken. Zeker als er kinderen in het spel zijn, is dit wel zo belangrijk. Lukt dit niet? Dan moeten jullie zoals eerder vermeld ieder een eigen scheidingsadvocaat benaderen. De in dienst genomen echtscheidingsadvocaat behartigt alleen jouw belangen en zal in overleg treden met de advocaat van de tegenpartij. Een juridische strijd tijdens een echtscheiding staat in Nederland bekend als een vechtscheiding.

Wat is het verschil tussen een scheidingsadvocaat en mediator? 

In sommige gevallen is het verschil tussen een scheidingsadvocaat en mediator verwaarloosbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan als jullie bijna alles hebben geregeld, alleen nog de laatste puntjes geregeld dienen te worden. De scheidingsadvocaat/mediator zal dan bemiddelen en de echtscheidingsprocedure begeleiden. Is het onhaalbaar dat jullie er samen uitkomen? Dan dient er een eigen echtscheidingsadvocaat genomen te worden. Een mediator kan in dit geval niks betekenen. Dit is ook direct het grote verschil tussen een mediator en scheidingsadvocaat.  

Scheidingsadvocaat nodig? 

Het vinden van een goede echtscheidingsadvocaat kan op verschillende manieren. Stel je zoekt een scheidingsadvocaat Amsterdam. Dan is vaak de eerste stap dat je online informatie inwint over de echtscheidingsprocedure en vervolgens een geschikte advocaat gaat zoeken. Wellicht heb je wel iemand in je vriendenkring die gescheiden is en je kan informeren en kan doorverwijzen naar een advocaat. Toch zal een scheidingsadvocaat vaak buiten je netwerk om gevonden worden. Zo kan je een advocaten zoekmachine gebruiken of op zoek gaan naar een geschikte echtscheidingsadvocaat Amsterdam via bijvoorbeeld Google. De meeste echtscheidingsadvocaten beiden een gratis kennismaking aan. Tijdens het kennismakingsgesprek zal de scheidingsadvocaat je informeren over het proces en een inschatting maken van de kosten. Je beslist logischerwijs zelf of samen met je aankomende ex-partner of je/jullie de advocaat in dienst nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *