Ongewenstverklaring opheffen. Wanneer is dat mogelijk?

Wat is een ongewenstverklaring precies?

Een ongewenstverklaring is een besluit dat u ongewenst vreemdeling in Nederland bent. Dit kan als je je niet rechtmatig in Nederland verblijft en strafbare feiten hebt gepleegd of als je als vreemdeling die onrechtmatig in Nederland verblijft een gevaar vormt voor Nederland. Het gaat dus om een persoon die een ernstig strafbare daad heeft begaan. Het gevolg is dat je wordt gezien als een ongewenste vreemdeling bent en je meteen weg moet uit Nederland en niet meer binnen mag komen.

In praktijk krijgen alleen burgers die lid zijn van de EU/EER en Zwitserland en zich in Nederland bevinden een ongewenstverklaring. Burgers van landen die geen deel uitmaken van de EU of EER krijgen vaak geen ongewenstverklaring maar een inreisverbod.

Wanneer kan de ongewenstverklaring opgeven worden?

Als je een ongewenstverklaring krijgt kan je proberen de ongewenstverklaring op te heffen. Dit gaat echter niet zomaar. 

De voorwaarden van het ongewenstverklaring tijdelijk opheffen zijn als volgt:

  • Als je zwaarwegende familieomstandigheden ervaart.
  • Als je als vreemdeling naar Nederland moet komen voor een getuigenis in een rechtszaak.
  • Als je als vreemdeling naar Nederland moet komen voor een eigen rechtszaak.

Als je voldoet aan één van deze drie situaties kan je ervoor kiezen om een aanvraag te doen om de ongewenstverklaring op te heffen. Het is echter wel zo dat het hier gaat om een tijdelijk opheffing van de ongewenstverklaring. Heb jij gedaan wat je moest doen en is één van de eerder drie genoemde situaties niet meer relevant voor jou? Dan zal je Nederland weer moeten verlaten.

Wil je de ongewenstverklaring voorgoed opheffen? Dan kan je bezwaar maken en in beroep gaan tegen een beslissing van de IND. Het besluit van dit beroep mag je echter niet afwachten in Nederland. Je zal Nederland moeten verlaten en de uitspraak afwachten in een ander land.

Een ongewenstverklaring opheffen, waar begin ik?

Heb jij of een naaste en ongewenstverklaring gekregen en wil je deze opheffen? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk een advocaat in te schakelen. Wil je weten of het zin heeft of dat wij voor jou een ongewenstverklaring opheffen? Of wil je graag advies en eventueel rechtsbijstand ontvangen? Neem dan snel contact op met Advocatenkantoor Servaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *