Stibbe en NautaDutilh adviseren bij investering Amerikaans techfonds in Exact

Het Amerikaanse techfonds Silver Lake investeert in Exact; Neerlands marktleider in boekhoudsoftware. De investeerders nemen een minderheidsbelang in het bedrijf, terwijl het private equity-huis KKR – eveneens afkomstig uit de States – grootaandeelhouder blijft. Stibbe en NautaDutilh adviseren.

Het van oorsprong Delftse softwarebedrijf Exact is in 1984 opgericht door Quote 500-leden Arco van Nieuwland en Eduard Hagens, en is inmiddels actief in Nederland, België en enkele andere landen. Het concern telt 1850 werknemers en heeft 550.000 bedrijven als klant. Exact is het afgelopen jaar stevig gegroeid, onder meer door overnames. De softwarebouwers namen eind 2020 bijvoorbeeld de bedrijfssoftware over van Unit4.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR (dat eerder ook Roompot overnam) heeft sinds 2019 het gros van de aandelen van Exact in handen. Dat blijft voorlopig zo, omdat Silver Lake een minderheidsbelang neemt in Exact. Hoe groot dat belang precies is, is niet bekend gemaakt. Ook verdere financiële details zijn niet vrijgegeven. Wel is bekend dat de transactie waarschijnlijk in het derde kwartaal van 2021 wordt afgerond.

Advies van Stibbe en NautaDutilh

De juridische adviseurs zijn eveneens gekend. Zo begeleidt Stibbe KKR en zijn portfoliobedrijf Exact bij deze nieuwe investering. Het advocatenkantoor doet dit met een zevenkoppige equipe bestaande uit Duco de Boer (lead), IJsbrand van Straten, Quirine Broekema, Eline Holtman, Roderik Vrolijk, Flora de Graaf en David Makkink. Voor het juridisch advies werkt Stibbe samen met Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison – een advocatenkantoor uit de Verenigde Staten.

NautaDutilh staat nieuwe investeerder Silver Lake bij. Hiervoor is een kernteam verantwoordelijk dat bestaat uit Willianne van Zandwijk (lead), Gaike Dalenoord, Jasha Sprecher, David Viëtor, Jeroen Preller, Eva van Rooijen, Michael van der Sande en Sophie van Lanschot.

Daarnaast is een due diligence-team van NautaDutilh betrokken dat onder meer bestaat uit Marlous Schrijvers, Eva Reinders, Joris Willems, Michelle Slimmen, Florine Kuipéri, Leanne Meurs, Matrijn Vreuls, Nina Kielman, Terrence Dom, Tom de Smet, Tara Veenendaal, Marleen Velthuis, Noor Boekelman, Daphne Delvaux en Michel Tans. Tot slot werkt ook dit kantoor samen voor de juridische bijstand, namelijk met het Amerikaanse advocatenkantoor Simpson Thacher & Bartlett.

Strijd om marktleiderschap

Silver Lake is een van de grootste private equity-partijen ter wereld, die gericht is op de technologiesector. Het bedrijf nam de afgelopen jaren belangen in bedrijven als Airbnb en Expedia Group (onder andere Trivago en Hotels.com), en beschikt naar eigen zeggen over 83 miljard dollar aan beheerd en toegezegd kapitaal. Met Silver Lake’s investering wil Exact een gooi doen naar de toppositie in de Benelux-markt voor zogenoemde ERP-software.

Eerder maakte het Delftse softwarebedrijf een snelle groei door onder de vleugels van KKR. Samen met deze investeringsmaatschappij werd een plan bedacht om tegen 2025 een omzet van 500 miljoen euro te realiseren; vandaag de dag is de 300 miljoen bereikt. Volgens Exact-ceo Paul Ramakers luidt de nieuwe investering van Silver Lake een volgend stadium in voor de softwarebouwers: “Nu we de volgende fase van ons groeiverhaal ingaan, kijken we ernaar uit om gebruik te maken van Silver Lake’s softwaredomeinexpertise en uitgebreide industrienetwerk,” stelt hij in een persbericht.

Exact is overigens niet de enige die zijn marktpositie probeert te verstevigen. Het bedrijf heeft veel concurrentie. Het Noorse softwarehuis Visma groeit bijvoorbeeld snel en doet ook veel overnames. Daarnaast zijn Amerikaanse softwarebedrijven zoals Salesforce en Microsoft eveneens geduchte competitie.

Bron