Waar letten de zeven Gouden Zandlopers-juryleden op?

Ze kennen het juridische veld en de nieuwste ontwikkelingen op hun duimpje, de zeven juryleden van de Gouden Zandlopers 2021. Zij bepalen na de zomer de winnaars van negen verschillende awards. Waar zullen zij tijdens het juryberaad in het bijzonder op letten?

Op de foto: de zeven juryleden, v.l.n.r. Christ’l Dullaert, Harm Cammel, Yu Lian de Bakker, Nathalie Gloudemans-Voogd, Jean Schreurs, Bas Beljaars en Jaap Bosman. – Fotograaf: Julia Pelealu

Een van de twee nieuwe Gouden Zandlopers van dit jaar komt uit de koker van juryvoorzitter Yu Lian de Bakker, zelf General Counsel bij PVH Europe. De In-House Legal Team Award is bestemd voor het legal team (minimaal twee personen) dat in de roerige coronaperiode echt iets bijzonders voor elkaar heeft gekregen binnen de organisatie; de introductie van een innovatieve manier van werken bijvoorbeeld, die een verschil maakt voor de business.

“Als jury waren we begin dit jaar aan het sparren: hoe kunnen we in-house juristen, teamwork en innovatiekracht verenigen in één nieuwe award?” vertelt De Bakker. Innoveren doe je immers niet in je eentje. Vandaar dat we op zoek zijn naar een heel team dat we in het zonnetje kunnen zetten, klein of groot, zeker na het afgelopen jaar waarin legal teams voor hete vuren zijn komen te staan. Zijn hierdoor methodes bedacht waarbij een juridische afdeling nog dichter op de business is gekropen en nog korter op de bal speelt?”

Team spirit

Breder ingestoken is de nieuwe Team Spirit Award speciaal voor hechte legal teams, of die nu bij advocaten- en notariskantoren, bedrijven, organisaties of overheidsinstanties werkzaam zijn. Bas Beljaars (BD Loyens & Loeff) licht deze prijs toe: “We vinden het inmiddels vanzelfsprekend dat we blijven functioneren en met elkaar in contact blijven door tech, maar dat is het niet. Het team dat de Team Spirit Award wil winnen, moet laten zien dat je in dit soort moeilijke tijden – waarbij de markt verandert en alles sneller moet – door originele en creatieve oplossingen toch verbinding weet te maken met elkaar. Zodat je je als team verder weet te ontwikkelen. Dat stijgt dus uit boven het niveau van de virtuele borrel of pubquiz.”

Naast de hierboven genoemde nieuwe prijs voor in-house teams blijft ook de Gouden Zandloper voor de beste individuele Legal Counsel bestaan. Dit jaar zal de jury bij het kiezen van de winnaar in het bijzonder letten op risicomanagement, aldus Jean Schreurs (NXP Semiconductors). “Een bedrijfsjurist kan natuurlijk geen wereldwijde pandemie voorkomen, maar je kunt wel de noodzakelijke processen op orde en een stappenplan paraat hebben,” illustreert hij. “Hoe gaat de organisatie om met zo’n extreme situatie? Alleen de risico’s kennen is allang niet meer genoeg. Er moeten plannen liggen over hoe je risico’s controleert, indamt en te lijf gaat. Hoe is de onderneming voorbereid?”

Innovatie

Verder blijft innovatie binnen de juridische sector een belangrijk thema bij de Gouden Zandlopers. Dit uit zich het duidelijkst in de Legal Innovation Award, voor de beste juridische innovatie van het afgelopen jaar. Volgens Jaap Bosman (TGO Consulting) zijn er maar weinig sectoren waarin de afgelopen vijftien jaar zoveel veranderd is.

Hij kijkt dan ook zeer uit naar de innovatie-inzendingen, maar wel met een kanttekening: “Vernieuwing en vooruitgang verlopen niet alleen digitaal. Ik hoop daarom dat de inzenders niet enkel met een tech-bril naar innovatie te kijken. Ook is het aanschaffen van een product – bijvoorbeeld een bepaald softwarepakket inkopen – geen innovatie. Inzenders moeten breder denken, bijvoorbeeld aan innovaties op het gebied van HR, recruitment, planning, enzovoorts.”

Een specifieke vorm van innovatie is Legal Design, een categorie waar Nathalie Gloudemans-Voogd (manager proceservaring bij Clifford Chance) in het bijzonder naar uitkijkt. “Innovatie en design zijn nauw met elkaar verstrengeld. Design principles kun je namelijk gebruiken om een probleem innovatief op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van beeld om ingewikkelde juridische teksten te duiden voor cliënten.”

Wat zij wil terugzien in nominaties voor de Legal Design Award: “Het oog van de ontwerper mag je terugzien in het design, maar het belangrijkste blijft: het ontwerp moet meerwaarde hebben voor klanten en direct een probleem voor hen oplossen. De winnaar maakt een complex juridisch probleem direct inzichtelijk, terwijl het inhoudelijk ook nog klopt.”

Ook zijn jury en organisatie voor de tweede maal op zoek naar het meest innovatieve juridisch onderwijs, gericht op de multi-getalenteerde jurist van de toekomst. “We zien al steeds meer initiatieven en onderwijsinstellingen die zich op bredere competenties richten,” zegt Harm Cammel (Voxius) over de Innovative Legal Education Award. “De afgelopen twee jaar betekenden echt een doorbraak, vol voorbeelden van samenwerken met andere disciplines, samenwerken met gebruikers, werken aan concrete projecten, starten en dan onderweg leren en aanscherpen zoals in de ‘echte’ wereld. Ik hoop dat we ook dit jaar weer mooie nieuwe initiatieven in het zonnetje kunnen zetten. Dat geeft hen erkenning en geeft bovendien een stevige push naar verder verbeterde, meer toegankelijke dienstverlening.”

Een essentiële prijs

En dan zijn er nog de awards voor waarlijk in het oog springende personen uit het vak. Van deze prijzen is de Access to Justice Award (vorig jaar de Meest Maatschappelijk Betrokken Jurist) bepaald niet de minste; het is een ‘ongelooflijk belangrijke’, zelfs essentiële prijs, zegt ook Nathalie Gloudemans-Voogd. De prijs is bedoeld voor die jurist die zich maatschappelijk inzet of bijdraagt aan een betere toegang tot het recht. “Als advocaat heb je een bevoorrechte positie en het is daarom goed om wat terug te geven aan de wereld. Hopelijk is deze award daarvoor een stimulans.”

Ook van de potentiële winnaar van de Oeuvre Award verwacht de jury meer dan iemand die al jarenlang ijzersterk zijn of haar werk doet. Wie zoekt de jury als opvolgers van eerdere winnaars Jaap Winter en Lilian Gonçalves-Ho Kang You? “We letten erop dat de winnaar op meerdere manieren zijn of haar sporen heeft verdiend,” zegt Christ’l Dullaert (Le Tableau). “De kunst is namelijk om – als je decennia actief bent – betekenisvol je werk te blijven doen. Wij zoeken mensen die in hun loopbaan buiten hun comfortzone zijn gestapt; die bijvoorbeeld zijn geswitcht naar een totaal ander juridisch domein. Verder moet de winnaar een voorbeeldfunctie hebben, of ergens de nek voor hebben uitgestoken met langdurig moeilijk werk. Denk aan een bepaalde bestuursfunctie voor een goede zaak.”

Naast zulke veteranen heeft Dullaert al jaren een zwak voor jonge talenten, de doelgroep van de Young Talent Award. Wat voor personen verdienen deze gewilde prijs? “Als een jong persoon bij een advocatenkantoor zijn werk doet en daarin uitblinkt, is dat nog geen Young Talent,” vertelt ze. “Nee; jonge talenten onderscheiden zich door ook naast hun werk iets te ondernemen. Daarnaast zou ik het leuk vinden als er mensen worden genomineerd van buiten de advocatuur. Bijvoorbeeld juristen bij de overheid of junior docenten aan universiteiten.”

Enthousiast geworden en/of geïnspireerd geraakt? Klik hier voor een overzicht van alle Gouden Zandlopers en links naar de bijbehorende nominatieformulieren. Inzenden is mogelijk tot en met woensdag 30 juni!

Bron