Wat als het rijbewijs ingevorderd is?

Wanneer het rijbewijs is ingevorderd volgen er een aantal stappen om het weer terug te krijgen. Het is natuurlijk vervelend als je rijbewijs is ingevorderd. Nog vervelender is dat je lang moet wachten om het terug te krijgen. Het kan een keer gebeuren dat je te hard hebt gereden of net iets teveel hebt gedronken en het rijbewijs is ingenomen. Toch blijft het vervelend. Het is nu belangrijk en goed om te weten wat je moet doen als het rijbewijs ingevorderd is. We helpen je graag hiermee in dit artikel.

Wanneer wordt een rijbewijs ingevorderd?

Wanneer het rijbewijs ingevorderd wordt kan dit slechts door een paar situaties gebeuren. In de eerste plaats kan het zijn dat je te hard gereden hebt. Wanneer iemand 50 kilometer per uur te hard heeft gereden met de auto of motor dan wordt het rijbewijs in beslag genomen. VOor een brommerbestuurder geldt een overschrijding van 30 kilometer per uur of meer. Het is belangrijk om deze grenzen niet te overschrijden. Zo voorkom je dat het rijbewijs ingevorderd wordt. Ook kan het rijbewijs ingenomen worden wanneer iemand teveel alcohol heeft gedronken.

Wanneer iemand meer dan 1,3 procent alcohol in het bloed heeft kan het rijbewijs ingevorderd worden. Bij een beginnend bestuurder is de grens wat lager en is het 0,8 procent. Tegenwoordig kan het ook gaan om rijden onder invloed van drugs. Wanneer er sporen van drugs aangetroffen worden (teveel) dan wordt het rijbewijs ook ingenomen. Vervolgens is het nu ook nog mogelijk om het rijbewijs kwijt te raken wanneer men te agressief rijgedrag vertoond.

De politie moet je staande houden

Wanneer de politie je staande houdt dan moet je het rijbewijs inleveren. Het wordt direct ingevorderd en vanaf dat moment mag je geen auto, brommer, motor of ander motorvoertuig besturen. Wanneer dit toch gebeurt is men in overtreding. Soms wordt het voertuig ook in beslag genomen. Vaak is dit niet het geval en is het belangrijk om een vervangende bestuurder te vinden.

Een verzoek tot teruggave rijbewijs

Het is nu belangrijk om een verzoek tot teruggave rijbewijs in te vullen. Het is dan mogelijk om het rijbewijs sneller terug te krijgen. Wanneer iemand het rijbewijs voor zijn werk nodig heeft wordt hier rekening mee gehouden. Denk aan een vrachtwagenchauffeur, buschauffeur of bijvoorbeeld een taxichauffeur.

De officier van Justitie

De officier van Justitie is de spil in het proces om het rijbewijs terug te krijgen. Ze kunnen een strafmaat bepalen en je ook een cursus voorschrijven bij het CBR. Het is belangrijk om het goed en netjes op te lossen.

Een specialist inschakelen

Het is een idee om hulp te zoeken bij een advocaat die bekend is met zaken waarbij het rijbewijs ingevorderd is. Het is mogelijk om hier gebruik van te maken en zo het rijbewijs terug te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *